Gastouderopvang: net zo vertrouwd als thuis

Over gastouderopvang

Bij gastouderopvang wordt uw kind op professionele wijze en in een huiselijke sfeer opgevangen door een gastouder. Dit kan bij de gastouder thuis zijn, maar ook in uw eigen huis. Door de persoonlijke aandacht van de gastouder en de kleinschaligheid van de opvang krijgt uw kind de aandacht en zorg die het verdient. Zo kan het zich optimaal ontwikkelen.

De gastouder

Een gastouder kan een oma of opa van de kinderen zijn, een tante, een buurvrouw of een andere bekende. In veel gevallen is de gastouder iemand die naast uw kind nog een aantal kinderen opvangt. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen tegelijkertijd* opvangen. Met uw gastouder kunt u uw persoonlijke wensen omtrent de opvang van uw kind bespreken. Vaak is er voldoende ruimte voor de gastouder om hier invulling aan te geven.

* Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen, waarvan 5 kinderen onder de 4 jaar, 4 kinderen onder de 2 jaar en 2 kinderen onder de 1 jaar. Heeft een gastouder eigen kinderen onder de 10 jaar, dan worden deze ook meegeteld.

Kwaliteitseisen

Een gastouder kan niet zomaar opvang aanbieden. Het opvangen van kinderen is zeer verantwoordelijke werk en daarom moeten de gastouder en de opvanglocatie aan strenge wettelijke kwaliteitseisen voldoen. De opvanglocatie moet veilig en gezond zijn en de gastouder dient in het bezit zijn van:

De voordelen van gastouderopvang

De kleinschaligheid van gastouderopvang is een groot voordeel ten opzichte van het kinderdagverblijf en BSO, maar het is zeker niet het enige voordeel. Met een gastouder:

Lees meer over de voordelen van gastouderopvang >

Het gastouderbureau

Iedere gastouder moet geregistreerd staan bij een erkend gastouderbureau. Het gastouderbureau begeleidt de gastouder en de ouder tijdens de gastouderopvang en ziet er op toe dat de opvang veilig en verantwoord gebeurd. Betalingen van de ouder aan de gastouder verlopen via het gastouderbureau.

Lees meer over de rol van het gastouderbureau >